Första jobbet

Igår fyllde jag 20 år. Jag är inte längre tonåring utan i 20-årsåldern vilket är helt okej för mig.
Den enda "ångesten" jag har är att det var mer än ett år sen jag tog studenten. Jag har jobbat heltid i ca 12 månader, knappt haft någon semester och jag har endast 25 000 kronor på mitt sparkonto. HUR!?

Jag sätter gärna upp för höga mål, kanske till och med så höga att det är svårt att nå dem. Antagligen är det ungefär vad som har hänt tillsammans med en hel del andra omständigheter de senaste året med jobb och pengar.

Jag vill hemskt gärna läsa det här längre fram och eftersom jag inte blir yngre och redan nu har åldersproblem som hörselskador är det bäst att jag skriver ner en hel del innan jag även blir senil.

Jag tänkte rada upp de olika jobben jag haft och börjar med det första i detta inlägget för de är en hel del.

Jag var fjorton år när jag började tänka på ett extrajobb. Eller rättare sagt på pengar. Jag tyckte inte om tanken att jag var så beroende av mamma så fort jag ville göra nånting. Trots att hon alltid varit generös och att jag aldrig riktigt saknat nåt i min barndom så kände jag behovet av att tjäna lite extra vid sidan om. Som jag kunde köpa vad jag ville för och när jag ville.

Mitt cv var ju inte fullspäckat vid 14 års ålder. Jag visste knappt vad ett cv var men jag började höra mig för så smått om var jag kunde jobba. Det fanns en tjej i min klass vars pappa ägde en Thai restaurang. Jag följde med henne dit efter skolan en dag för att prata med honom. Det var inga problem och jag kunde börja direkt med en lön på 50 kronor i timmen, rakt i fickan. Bra pengar tyckte jag.

Det är här mitt minne sviker mig. Jag kommer inte ihåg exakt när jag började. Om det var sommar eller vinter eller hur länge jag jobbade där heller för den delen.

Vad jag kommer ihåg är att jag jobbade hårt. Kvällar och helger, jag jobbade till och med nyårsafton. På dagen alltså. Jag tjänade ett par tusen per månad som var mycket pengar för en fjortis som mig själv. Jag kunde handla nya kläder varje gång jag var i stan istället för att titta men inte köpa. Jag kunde göra mycket som att gå på bio, fika eller äta ute. Jag kommer ihåg att jag sparade en del. De pengarna använde jag till alla de resor jag och mamma gjorde. Jag trivdes helt enkelt med det upplägget. Det enda negativa är att jag redan vid så ung ålder hade mycket pengar att röra mig med och det var ganska svårt att avvänja sig från det.
En annan nackdel är väl att det påverkade min skola. Jag ville aldrig erkänna det för mamma själv men visst hade jag kunnat få bättre betyg i både högstadiet och gymnasiet om jag inte jobbat under tiden. Samtidigt har jag alltid haft goda betyg så jag antar att jag har balanserat det ganska så bra. 

Jag tyckte om och tycker fortfarande om att jobba jämförelsevis med skolan. Även fast de var helt skilda saker så var skolan alltid ett måste medan jobbet var en slags fritidsaktivitet. Jag tyckte det var roligt att jobba, jag gjorde det på eget intiativ och jag tjänade pengar! Dessutom trivdes jag med att göra mycket istället för att bara gå till skolan och sen hem var dag. Det ger en helt annat cred när man är på jobbet. Jag blev mycket gladare för beröm från chefen än jag nånsin var från läraren. 

För att summera upplevelsen av mitt första jobb så var den på det stora hela otroligt nyttig. Jag blev emellanåt illa behandlad. Jag blev anklagad för att ha stulit i kassan och de vägrade vid vissa tillfällen betala ut min lön. Detta löste sig men jag tyckte det var riktigt jobbigt. I efterhand så hjälpte det mig eftersom jag fick skinn på näsan, jag lärde mig vad det innebar att jobba svart och att inte ta någon skit från någon även fast det är din chef. Jag slutade jobba där ganska kvickt efter kassa incidenten men skaffade naturligtvis ett nytt jobb ganska snabbt! Fortsättning följer..

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0